Cliënten met een wond worden vaak door hun huisarts doorverwezen naar de wondconsulenten van Florence. Zo houdt wondconsulent Stephanie de wonden van mevrouw Hagen in de gaten. “Ik voel me serieus genomen.”
Wonden die je niet voelt
“Ik help ouderen om hun wonden te verzorgen en om nieuwe te voorkomen,” vertelt Stephanie. “Maar daar is lang niet altijd een simpele oplossing voor. Zeker in de ouderenzorg komt er vaak meer bij kijken, wat mijn werk uitdagender maar ook boeiender maakt. Mevrouw Hagen heeft bijvoorbeeld een dwarslaesie. Daardoor heeft ze het soms niet door als ze een wond heeft. Ze voelt het simpelweg niet.”
Mevrouw Hagen woont in woonzorgcentrum De Mantel in Voorburg. Uit ervaring weet ze hoe waardevol deze gespecialiseerde zorg is. “In 1984 liep ik een dwarslaesie op bij een val van mijn paard. In de jaren daarna heb ik wel af en toe wonden gehad, maar dat zat me nooit in de weg bij de dingen die ik wilde doen. Nu is dat anders door de leeftijd – ik ben 76. Je huid wordt dunner en je merkt dat het herstel langer duurt dan vroeger.”
Snel handelen maakt het verschil
Stephanie heeft als wondconsulent een regiefunctie. “Ik bepaal hoe de wonden verzorgd moeten worden. Daarnaast stem ik de wondzorg af met huisartsen, ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Eens in de 14 dagen ga ik zelf bij cliënten langs. Dan bekijk ik of het goed gaat of dat we de behandeling moeten aanpassen.”
De dagelijkse wondverzorging ligt in handen van Stephanies collega’s, de zorgmedewerkers in het verzorgingshuis. Die zijn daarvoor opgeleid door wondconsulenten zoals zij. Stephanie: “Als ze mij inschakelen, kom ik snel in actie. Vaak kom ik dezelfde dag al langs. Ik schrijf dan een behandeling voor en we bestellen meteen de juiste verbandmaterialen. Voor cliënten is het fijn dat ze snel hulp krijgen. En – nog belangrijker – het vergroot hun kansen op een snel herstel.”
Geduld en veel rust
Stephanie legt uit dat betrokkenheid en goede communicatie onmisbaar zijn in haar werk: “Ik vind het belangrijk om verder te kijken dan de wond en ook aandacht te hebben voor de cliënt. Hen mee te nemen bij wat ik doe. Zo begrijpen ze beter waarom we bepaalde keuzes maken. Ik overleg daarom altijd eerst met mijn cliënten hoe we de wond gaan behandelen.”
Die persoonlijke aandacht valt in goede aarde bij mevrouw Hagen: “Ik vind het heel prettig dat ze de tijd voor me neemt. Ik voel me serieus genomen. Ze geeft ook altijd goede instructies aan de mensen die de wond dagelijks verzorgen.” Over haar herstel is mevrouw Hagen positief gestemd: “Ik moet geduld hebben en veel rusten. Daar hou ik me aan. En dan gaat de wond heus wel dicht, daar heb ik alle vertrouwen in!”
